QODA were appointed as MEP, Lighting, Fire, Acoustics, and Passivhaus consultants to the £24m Reuben College Project for the University of Oxford.  The Reuben College is a Grade II listed building in the heart of Oxford and is the University’s primary library for engineering and science. The building consists of two levels of basement, constructed in the 1970s, and three storeys of library and seminar space constructed in 1933 and 1890. The major refurbishment constituted the complete replacement of all the mechanical, electrical, and public health services and the construction of an environmentally controlled artefact store within the two levels of basement. QODA worked closely with the University’s sustainability and buildings teams to adopt a Passivhaus approach in the basement areas and detailed cost and carbon emission studies are currently being completed to determine the extent of remedial works in this area. QODA have applied Passivhaus principles of airtightness and insulation to produce a design for a ‘passive’ store which uses the building fabric itself to moderate space conditions. The resulting building is predicted to use 75% less energy than currently, and to have significantly smaller mechanical plant.