Our selection of case studies showcase a cross section of recent QODA projects.

We are an energetic and enthusiastic Design Engineering Consultancy led by highly experienced and talented engineers, working across mechanical, electrical and sustainable areas of building design. To find out more about what we do, check out our case studies below.

Steppingley Senior Living Village, Flitwick

QODA has been appointed by Central Bedfordshire Council to provide Passivhaus consultancy for the development’s design and construction stages through to final certification.

The care home includes 72 ensuite bedrooms for older people plus an 8-bed short break facility for adults with physical and learning disabilities, with the independent living scheme consisting of 88 apartments. The central hub serves the residents of the whole building and the public, including a restaurant, salon, and treatment rooms. Whilst being employed client side, we are working closely with the contractor’s architects and multidisciplinary team, Ingleton Wood and the MEP consultants, JB Hopkins.

Read More

Hockliffe Road Care Home

QODA has been appointed by Central Bedfordshire Council to provide Passivhaus consultancy for the design and construction stages of this project through to final certification.

We are working with Concertus, who is producing the architectural and engineering design for Central Bedfordshire Council on this 63-bed residential care home. Central to the design process is the health and comfort of the residents as the essence of the Passivhaus approach, which incorporates high levels of insulation and excellent ventilation.

 

Read More

Accor TRIBE Hotel Manchester Airport

QODA and Studio Moren collaborated on a new hotel development for the Manchester Airport Group (MAG) on the airport’s grounds. The proposed project is to construct a boutique hotel that would offer convenient and stylish overnight stays to transiting passengers in the Manchester Area.

The mechanical, electrical, and public health (MEP) work on the development was completed by QODA with a focus on sustainability and energy reduction to achieve a BREEAM Good rating for the building. The space heating and cooling strategies utilise an electric-only variable refrigerant flow (VRF) strategy, with heat rejection at the top of the development. Air handling units (AHU) are also on the roof to supply fresh air to the development, and due to the area’s nature, an air quality evaluation was conducted to ensure the appropriate degree of filtration was specified for the project.

Read More
Case Study

University of Winchester – West Downs Student Village

QODA was appointed by the University of Winchester to conduct a summary of energy and carbon savings achievable with upgrades to the fabric and services of the West Downs Student Village buildings. We conducted a decarbonisation feasibility study that also prioritised the most practical building improvement options; we tailored a bronze, silver and gold package of works alongside proposals for internal fit-outs to improve the student experience, occupant comfort and the carbon intensity of the buildings. The gold package feasibility study analysed how the buildings could achieve the EnerPHit Standard which is considered the most stringent target for refurbishment projects an190d was developed by the Passivhaus Institute.

Case Study

Exeter Cathedral Cloister Gallery – East Walk

QODA were appointed as M&E Consultants for the sympathetic refurbishment and extension project of a Cloister Gallery at Exeter Cathedral. The project includes the sensitive introduction of a new Cloister Gallery, link walkway, visitor access and welfare facilities as well as the refurbishment of the Quire area. The new Cloister Gallery will be located at the east end of the garth and forms Phase 1 & 2 of the current Masterplan proposed for the entire Cathedral. It will create a structure that links the Cathedral with other important spaces and facilities within the complex and also provide a primary point of access for visitors.

Case Study

Private Residence, Twickenham

QODA were appointed to carry out consultancy services on this Private Residence overlooking the Thames. This early Georgian family home was built circa 1721. The London team will be advising the owners how to adapt the house so that it’s emissions are reduced, it becomes more comfortable and is ready to be a family home for the future. The clients are keen on retaining the period aesthetic of the house while improving the energy efficiency of the building. The house is to include a new kitchen, a sauna and steam room, a cinema, a gym as well as significant landscaping to the garden. 

Case Study

Porthcawl Grand Pavillion

QODA has been appointed as MEP and sustainability consultants for the restoration, refurbishment, and extension of the Grade II listed seaside pavilion in South Wales. The Art Deco Grand Pavilion was completed in 1932, and features a striking three-storey octagonal domed theatre and two single-storey loggias fanning out from the dome.

The project consists of a full refurbishment of the existing theatre as well as the introduction of conference facilities and a new café with glass-fronted additions on top of the existing loggias to provide views across the bay. An extension to the rear of the building will provide a more intimate performance space and gallery.

Case Study

St Barts Hospital, London

QODA has been appointed by Purcell Architects for the repair and conservation of Britain’s oldest working hospital, St Bart’s Hospital, London. Working with Barts Heritage and with funding from the Heritage Lottery Fund, the project will see the Grade I-listed North Wing’s fabric and interiors restored, along with the Great Hall and Hogarth Stair. The ambitious Sharing Historic Barts project coincides with the hospital’s 900th-anniversary campaign, providing a new programme of heritage-inspired wellbeing activities. The revival will allow improved access and added new spaces for staff, patients, and the public.

Walled Garden, Westonbirt School

QODA were appointed to provide M&E design services for three blocks containing eight new classrooms within a courtyard known as the Walled Garden, at Westonbirt School. Westonbirt School is an independent day and boarding school for girls and boys aged 2-18, housed in Westonbirt House, a Grade I listed Victoria mansion in the Cotswolds. The Walled Garden encompasses a traditional brick and stone hot wall, bookended east and west by two ornate pavilions. The site previously held the affectionately named ‘old gym’ which was demolished to allow for the new development.

Read More
Case Study

Abingdon Prep School

QODA were appointed as M&E services designers for the extension and refurbishment project at Abingdon Prep School. The extension to the school had been initiated as part of a recent programme of investment and will involve the construction of a new music department, CDT and IT facilities, and the provision of new classrooms to provide a permanent replacement for the temporary classrooms currently in use at the back of the school. The new accommodation also enables reorganisation of existing facilities to create a large central library at the heart of the school as a shared resource for pupils of all ages.