Our selection of case studies showcase a cross section of recent QODA projects.

We are an energetic and enthusiastic Design Engineering Consultancy led by highly experienced and talented engineers, working across mechanical, electrical and sustainable areas of building design. To find out more about what we do, check out our case studies below.

Case Study

Boars Hill

QODA have been employed by a private client to work with West Waddy Architects to develop the Mechanical, Electrical, Sustainability, and Renewables elements of a new build residential house in a very prominent but difficult site. The site is surrounded by a mature woodland containing protected trees and is also on a steep gradient. QODA have been involved in the detailed design of variations to the properties orientation and construction details to achieve the best result for the clients’ requirements. Heating will be provided by a bore-hole ground source heat pump, and the property will have PV panels and battery storage incorporated into the electrical infrastructure to reduce the overall energy demand of the building from the regional networks.

Trowbridge Town Hall

QODA has been appointed to provide the M&E design for Trowbridge Town Hall. The Grade II listed building is owned by Wiltshire Council and over the last 10 years has been run by the Trowbridge Town Hall Trust, an independent charity, home to a welcoming café, two boutique shops, live music, cinema, and creative studios. The building is subject to extensive refurbishment and remodelling as part of the Future High Streets Fund (FHSF) £16 million investment in Trowbridge, enabling it to provide a greater capacity to hold events as well as a diverse programme of cultural and social activities.

Read More

The See Houses

QODA was appointed by the Church of England to set out a roadmap to achieving net zero carbon emissions in operation by 2030 across its buildings. A portfolio of thirty-nine cathedrals and thirty See Houses were analysed as part of this project. To evaluate what the transformation to net zero carbon would mean at each site, surveys were conducted to document the existing building fabric and services, and energy consumption data was used to evaluate the current operational carbon footprint.

Read More

Cambridge Investment Partnership – Aylesborough Close

QODA are acting as MEP and Passivhaus Consultants for the Aylesborough Close development with Cambridge Investment Partnerships and BPTW. The development will provide 70 affordable homes across three sites and a community garden with play equipment and seating for residents to enjoy. The objectives of the project are to create low-carbon, environmentally, and socially sustainable new places to live in Cambridge.

Read More

AECC UC

The new £4.5m state-of-the-art integrated rehabilitation centre at AECC University College is part of the Parkwood Road campus in Bournemouth. AECC University College is a specialist health sciences higher education institution. The new facility focuses on delivering outstanding rehabilitation support for musculoskeletal injuries and impairments, and offers education, training, research and clinical services. The rehabilitation centre replaces the previously demolished Sports Hall and links to an existing building on site, where accessibility between the buildings was developed.

Read More
Case Study

18 Bardwell Road – St John’s College

QODA has undertaken the refurbishment of 18 Bardwell Road, Oxford for St’ John’s College. This project involved creating 24 new bedrooms to house student graduate rooms. Working with TSH Architects, QODA acted as MEP & Sustainability Consultants, creating the detailed Stage 4 MEP Design focusing on delivering a low carbon & sustainable strategy. This included the installation of high-efficiency ASHP’s, Mechanical ventilation with heat recovery, and PV Panels.

601 Whitchurch Lane

QODA were appointed by Bristol City Council to develop MEP designs for the Whitchurch Enterprise Park development at 601 Whitchurch Lane. The development is linked to the expansion of the Bottle Yard Studios across two sites, anticipating the demand for units from suppliers to the studios. The project includes site wide water, electricity and communications infrastructure for fourteen light industrial units split across three blocks, along with external lighting and CCTV installations. Infrastructure works also include for a power upgrade to the adjacent site. QODA also developed the sustainability strategy for the units

Read More
Case Study

The Jam Factory, Oxford

Situated in a prominent location in Frideswide Square in Oxford, the Jam Factory has recently been refurbished to provide modern flexible office space. To complement this, a sensitive façade lighting scheme has been designed to accent the architectural features of the building. The sympathetic design uses small, concealed LED spotlights to highlight various elements of the façade.

Cyfarthfa Castle Museum and Art Gallery

QODA was appointed by Purcell to provide a full condition survey of the mechanical, electrical, and public health systems within the Cyfarthfa Castle, Merthyr Tydfil, that will aid a greater understanding of the requirements of the much wider heritage asset. Cyfarthfa Castle is a Grade I listed building situated within 65 hectares of historic landscape and forms part of Greater Cyfarthfa Park. The castle hosts a spectacular museum and gallery, formal gardens, a lake, a children’s play area and a model railway.

Read More
Case Study

Quay Stores, Milford Haven

Located in Milford Haven, Quay Stores are a Grade II listed former warehouse complex. The project was to transform these dilapidated buildings into a new ‘Cultural cluster’. QODA worked with Purcell Architects to bring the Stores back to life whilst adding a new multi-purpose venue. There are extensive external spaces and lighting design is critical due the existing bat commuting corridor. QODA LIGHT have developed an external lighting strategy in conjunction with Novel Tullett Landscape Architects, where the lighting modelling has informed the external material specification and ensures light spill is eradicated on the bat roosts and commuting corridor, whilst still providing a visually interesting space for visitors.