Our selection of case studies showcase a cross section of recent QODA projects.

We are an energetic and enthusiastic Design Engineering Consultancy led by highly experienced and talented engineers, working across mechanical, electrical and sustainable areas of building design. To find out more about what we do, check out our case studies below.

Case Study

King’s Bruton Music School

QODA have been appointed as M&E Design Consultants for the construction of a new Music School at King’s Bruton. The project will provide all of the School’s musical facilities, including teaching & rehearsing space, a recital hall and a fully equipped music technology suite. Our sustainable energy solutions include a combination of natural ventilation, displacement ventilation and underfloor heating, with significant emphasis on providing acoustically appropriate environments.

Case Study

Haberdashers’ Monmouth School for Girls

QODA have been appointed as M&E Consultants for the new Performing Arts Centre at Haberdashers’ Monmouth School for Girls. The project involves the demolition of the existing gymnasium to construct a facility that can accommodate the Music, Dance and Drama departments. Our sustainable energy solutions include a combination of natural ventilation, displacement ventilation and underfloor heating, with significant emphasis on providing acoustically appropriate environments.

Case Study

333 Banbury Road, Oxford

QODA have been appointed to support Carnegie Developments and TSH Architects to develop the Old Masonic Lodge site in Oxford for d’Overbroeck’s. Planning permission has been granted to provide an education and boarding facility. Accommodation includes education buildings, performance and art facilities and student boarding across two sites. QODA have championed a passive sustainable philosophy for the design.

Case Study

Rugby School, Dayhouses Project

QODA have been appointed as M&E Consultants for the Rugby School, Dayhouses project. The project consists of an extension of two existing Dayhouses to form: a new winged shared Dayhouse, two first floor dining halls, commercial kitchen, two common rooms and a library at ground floor level. All of the accommodation and halls will face onto a central landscaped courtyard. It is important that the services strategy has flexible solutions which make suitable internal conditions and thermal comfort using naturally ventilated spaces where possible and a low noise design.

Case Study

Goodhart Building, University College, Oxford

QODA were appointed by University College to design new building services within the Goodhart Building. Particular consideration was given to energy efficiency and renewable energy generation. Dynamic modelling was undertaken to validate the type and extent of improvements proposed including an analysis of supplementary insulation and revised fabric detailing.

Case Study

Leigh UTC

QODA were appointed through a National Framework to provide mechanical, electrical and sustainability services for a new college in Kent. The college includes workshops, multipurpose lecture theatre, teaching spaces and resource areas.

Case Study

Culford School, Library

The QODA team were initially appointed to work with the design team on the development of a new library building in the school grounds. Through a continuing relationship we have advised the school on various matters across the estate including boiler room refurbishments, electrical infrastructure upgrades, energy efficiency improvements and an ongoing maintenance strategy.

Case Study

Withington Girl’s School, Manchester

QODA were appointed to work with Levitt Bernstein on the construction of a new Junior School at Withington Girls School, Manchester. The new building will allow the School to expand their facilities at Junior level for pupils aged 7-11. The building was designed using an exposed concrete frame to maximise the benefits of night time cooling & natural ventilation. The exposed services required detailed coordination using BIM techniques. As the School is approaching its 125 year anniversary they were keen to complete this project in time for the celebrations!

Case Study

The Rookery School

QODA were appointed as part of the team designing the new dining room extension and link corridor known as the ‘Birds Nest’. We worked with BPN Architects to achieve a low impact services strategy and imaginative use of lighting to emphasise key building features.