Our selection of case studies showcase a cross section of recent QODA projects.

We are an energetic and enthusiastic Design Engineering Consultancy led by highly experienced and talented engineers, working across mechanical, electrical and sustainable areas of building design. To find out more about what we do, check out our case studies below.

Case Study

Learning Centre – Kew Gardens

QODA are providing Passivhaus consultancy and MEP design for the new Learning Centre at the Royal Botanical Gardens, Kew. The project is set to be pioneering and plant-based as well as achieving Passivhaus Premium standard. The project comprises of a range of classrooms, labs, offices, and a seminar space to provide an inspiring learning experience to visitors. QODA are currently developing the design to take full advantage of the low energy aspirations of the project, including demand-based mixed mode ventilation and natural cooling, reversible heat pumps within the main air handling system, rainwater harvesting and PV. QODA are working closely with the Architect, Hazle McCormack Young (HMY), to guide the built form by developing a range of dynamic models in order to achieve BREEAM exemplary daylighting in tandem with exceptional energy and overheating performance.

Case Study

Sherborne House

QODA are supporting the Sherborne House Trust to transform Sherborne House into an accessible events and art exhibition venue. Featuring a café and restaurant, the building is also set to boast an additional flexible office, artists’ studio, and workshop space, whilst a contemporary multifunction rear extension has also been proposed. The Trust’s restoration will provide Sherborne with an excellent arts facility, and it will also secure the long-term financial viability of the house.

Case Study

St. James’s Church, Piccadilly – Wren project

QODA has been appointed to develop full MEP and sustainability design for St James’s Church, vestry, rectory, courtyard and garden are located in the St James’s area of Westminster. The site is bounded by Piccadilly to the north and Jermyn Street to the south. Designed by Sir Christopher Wren, the Church is Listed at Grade I. The project involves repairs and alterations to the Church which may include a new underfloor heating system, a new southern access, and architectural grade 1 listed original lighting upgrade. Alterations to the Jermyn St building including the removal of the existing café and expansion of the residential unit and the creation of a new pedestrian passage linking the site to Jermyn Street. Alterations to the Piccadilly building including the creation of a new café at ground floor level, flexible spaces for hire at second and third floor and the removal of the physical link to the Church Creation of a new pavilion building in the gardens to act as a base for outdoor functions. As part of the project QODA have developed upgraded low carbon heat source using Air Source Heat Pumps (ASHP). As a result, QODA have developed feasibility options for electrical supply upgrade to ensure the most cost effective solution is achieved without the need for a new substation.

Case Study

The Cartoon Museum

QODA were responsible for the mechanical and electrical services design and worked closely with Sam Jacob Studios to integrate the MEP services into the architecture, which maintains the language of cartoons and comics throughout the museum. The project includes new exhibition spaces to showcase ‘the best of British cartoons, caricatures, comics and animation’ as well as a new shop, learning centre to encourage young people to explore their creativity and an Archive space. Our designs included flexible environmental controls to allow adaption of the spaces to suit different exhibitions.

Case Study

Christ Church, Woking

QODA have been appointed as Mechanical & Electrical Services Engineers for the Gateway Project at ChristChurch, Woking. The project will include the creation of a dedicated youth space at the rear of the building, providing greater visibility into the nave from the Town Square and more meeting room space. QODA will be involved with the upgrading of all the buildings’ facilities.

Case Study

Y Muni (The Muni), Pontypridd

QODA have been appointed as part of Purcell’s design team, at Y Muni Arts Centre, Pontypridd. The Awen Cultural Trust and Rhondda Cynon Taf council have developed plans to carry out the feasibility and options appraisal for the multi-million pound refurbishment and development of the grade II listed cultural venue. The focus of the project is to provide a thriving arts and cultural centre to help boost the local economy and community, as well as creating a sustainable venture which is efficient in operation.

Case Study

Rose Hill Community Centre

QODA are working on this challenging new project in Oxford. The Community Centre will cater for multi-use groups including healthcare provision, sports and fitness, youth and community facilities requiring detailed consultation with the user groups. Low energy sustainable design and BIM methodology are at the heart of the design process.

Case Study

The Round Chapel, Hackney

QODA were appointed as M&E services engineers by Hackney Historic Buildings Trust for the project at The Round Chapel. The Round Chapel is a Grade II listed building which is rented out for concerts, film/music shoots, theatre performances, and weddings. The project involved the design and installation of ventilation, heating and energy conservation measures to heat the main space which was previously only heated by temporary electric heaters.

Case Study

Woodberry Wetlands

QODA were appointed as M&E designers for the refurbishment of the Woodberry Wetlands Café and Visitor Centre in Stoke Newington. A popular spot for bird watching, it is hoped the new facilities will attract a larger number of visitors and educational outings to this rare peace of nature in the centre of London.

Case Study

Newman Brothers Coffin Works

This restoration of a Grade II listed Coffin Works in Birmingham includes both work to sensitive areas for conservation, a new archive store for important artefacts and a conservation studio.

This RICS award winning project was funded through the HLF process.