Our selection of case studies showcase a cross section of recent QODA projects.

We are an energetic and enthusiastic Design Engineering Consultancy led by highly experienced and talented engineers, working across mechanical, electrical and sustainable areas of building design. To find out more about what we do, check out our case studies below.

Case Study

Porthcawl Grand Pavillion

QODA has been appointed as MEP and sustainability consultants for the restoration, refurbishment, and extension of the Grade II listed seaside pavilion in South Wales. The Art Deco Grand Pavilion was completed in 1932, and features a striking three-storey octagonal domed theatre and two single-storey loggias fanning out from the dome.

The project consists of a full refurbishment of the existing theatre as well as the introduction of conference facilities and a new café with glass-fronted additions on top of the existing loggias to provide views across the bay. An extension to the rear of the building will provide a more intimate performance space and gallery.

Case Study

St Barts Hospital, London

QODA has been appointed by Purcell Architects for the repair and conservation of Britain’s oldest working hospital, St Bart’s Hospital, London. Working with Barts Heritage and with funding from the Heritage Lottery Fund, the project will see the Grade I-listed North Wing’s fabric and interiors restored, along with the Great Hall and Hogarth Stair. The ambitious Sharing Historic Barts project coincides with the hospital’s 900th-anniversary campaign, providing a new programme of heritage-inspired wellbeing activities. The revival will allow improved access and added new spaces for staff, patients, and the public.

The See Houses

QODA was appointed by the Church of England to set out a roadmap to achieving net zero carbon emissions in operation by 2030 across its buildings. A portfolio of thirty-nine cathedrals and thirty See Houses were analysed as part of this project. To evaluate what the transformation to net zero carbon would mean at each site, surveys were conducted to document the existing building fabric and services, and energy consumption data was used to evaluate the current operational carbon footprint.

Read More

Gainsborough’s House

QODA was appointed as part of the design team to transform and redevelop Gainsborough’s House in Sudbury, the childhood home of Thomas Gainsborough (1727–88), one of the greatest artists in the history of British art. The project saw the renovation and redisplay of the historic house to interpret, entertain, and inspire new visitors to learn about the artist, his family, and social context. A new landmark three-storey structure replaced an empty local authority building on a brownfield site next to the house. It provides spaces for exhibitions, displays, and education with four new galleries: a showcase Gainsborough gallery, a landscape studio with panoramic views over Sudbury, a community gallery, and a temporary exhibition gallery/performance space.

Read More

The Conservatory Café, Cliveden

QODA was appointed in 2019 to provide MEP design services for the Grade I listed Conservatory which houses a café. Due to the listed status of the building the services had to be carefully planned and coordinated, meaning various areas of joinery at low level and within the new roof structure was utilised. Designed in 1851 by Charles Barry, famous for designing the Palace of Westminster, the current building is the third house on the site, the previous two having burned down. Cliveden has a colourful past, being the home of a Prince of Wales, two Dukes, and an Earl.

Read More

Cyfarthfa Castle Museum and Art Gallery

QODA was appointed by Purcell to provide a full condition survey of the mechanical, electrical, and public health systems within the Cyfarthfa Castle, Merthyr Tydfil, that will aid a greater understanding of the requirements of the much wider heritage asset. Cyfarthfa Castle is a Grade I listed building situated within 65 hectares of historic landscape and forms part of Greater Cyfarthfa Park. The castle hosts a spectacular museum and gallery, formal gardens, a lake, a children’s play area and a model railway.

Read More
Case Study

Delapré Abbey

QODA were commissioned to develop a services infrastructure strategy for the proposed renovation and re-purposing of the 19th Century Stables at Delapre Abbey Northampton. The project aimed to transform the stables into small retail units forming part of the listed site which is also a registered historic battlefield. QODA worked alongside the client, Delapré Abbey Preservation Trust, and architects Freeland Rees Roberts to develop an energy strategy for the site which included renewable energy opportunities, site infrastructure, and services distribution.

Royal West of England Academy (RWA)

QODA were appointed as building services and sustainability engineers alongside QODA Light who were appointed as lighting designers for the Light and Inspiration Project at the Royal West of England Academy of Arts (RWA). The project aimed to transform the experience for visitors and communities within the spectacular Grade II* listed building. The RWA provides an extensive programme of exhibitions, events, workshops, talks, and lectures, providing great art for everybody, and promoting the understanding and enjoyment of art for the widest possible audience.

Read More

St. James’s Church, Piccadilly – Wren project

QODA were appointed to develop full MEP and sustainability design for St James’s Church, vestry, rectory, courtyard and garden are located in the St James’s area of Westminster. The site is bounded by Piccadilly to the north and Jermyn Street to the south. Designed by Sir Christopher Wren, the Church is Listed at Grade I. The project involved repairs and alterations to the Church which may include a new underfloor heating system, a new southern access, and architectural grade 1 listed original lighting upgrade.

Read More
Case Study

Sherborne House

QODA are supporting the Sherborne House Trust to transform Sherborne House into an accessible events and art exhibition venue. Featuring a café and restaurant, the building is also set to boast an additional flexible office, artists’ studio, and workshop space, whilst a contemporary multifunction rear extension has also been proposed. The Trust’s restoration will provide Sherborne with an excellent arts facility, and it will also secure the long-term financial viability of the house.