Our selection of case studies showcase a cross section of recent QODA projects.

We are an energetic and enthusiastic Design Engineering Consultancy led by highly experienced and talented engineers, working across mechanical, electrical and sustainable areas of building design. To find out more about what we do, check out our case studies below.

Case Study

Royal West of England Academy

QODA LIGHT worked with the Royal West of England Academy (RWA) and Childs Sulzmann Architects on the ‘Light and Inspiration project’. The project aimed to transform the experience for visitors and communities within the spectacular Grade II* listed building. The magnificent Sharples and Winterstoke galleries benefitted from upgraded lighting with modern flexible systems allowing the artworks to be wonderfully viewed. Additional galleries are also enjoying a similar approach. The lighting for the reception and main circulation routes all benefitted from upgraded lighting, sensitively introduced to complement the interior spaces. A newly refurbished Café and Loggia will also provide new facilities for visitors to the RWA.

Case Study

The Jam Factory, Oxford

Situated in a prominent location in Frideswide Square in Oxford, the Jam Factory has recently been refurbished to provide modern flexible office space. To complement this, a sensitive façade lighting scheme has been designed to accent the architectural features of the building. The sympathetic design uses small, concealed LED spotlights to highlight various elements of the façade.

Case Study

Quay Stores, Milford Haven

Located in Milford Haven, Quay Stores are a Grade II listed former warehouse complex. The project was to transform these dilapidated buildings into a new ‘Cultural cluster’. QODA worked with Purcell Architects to bring the Stores back to life whilst adding a new multi-purpose venue. There are extensive external spaces and lighting design is critical due the existing bat commuting corridor. QODA LIGHT have developed an external lighting strategy in conjunction with Novel Tullett Landscape Architects, where the lighting modelling has informed the external material specification and ensures light spill is eradicated on the bat roosts and commuting corridor, whilst still providing a visually interesting space for visitors.

Case Study

Sherborne House

QODA LIGHT are working with Spase Architects and Sherborne House Trust, developing the lighting design on the Grade I Listed building, which the Trust is seeking to transform into an accessible events and art exhibition venue. Featuring a café and restaurant, the building is also set to boast an additional flexible office, artists’ studio, and workshop space whilst a contemporary multifunction rear extension has also been proposed. One of the may significant features is the staircase, decorated with a magnificent mural painted by Sir James Thornhill, who also worked on the Painted Hall, St Paul’s Cathedral, and works at Chatsworth House. We are developing bespoke luminaires to increase the general illuminance levels, whilst also adding discreet display lighting to light the mural.

Case Study

Charterhouse pedestrianisation master plan

As part of the campus-wide pedestrianisation Master Strategy at Charterhouse School, QODA LIGHT were appointed to support the client and design team. The task was to establish a lighting strategy for the Old School, Queens Drive and Dukes Drive areas of the site, which was then broken down to suit the phased programme proposed. Our solution included selecting a family of luminaires that considered the relationships between different areas and reinforced the landscape architect’s designs – all with the added challenge of considering the sensitive historic nature of the buildings and their surroundings.

Case Study

St Peter’s College, University of Oxford

St Peter’s College recently acquired Castle Hill House for student accommodation. The site gave QODA, working with Design Engine Architects, some unique challenges. Part of the city’s historic fabric, and with numerous level changes, the brief for the building included a Passivhaus approach. The QODA LIGHT team carried out a daylighting study to optimise building massing, room layouts, window sizes and position. Via parametric solar studies we advised on the optimum spacing between buildings to reduce ‘canyon’ effect and the impact of solar energy. A climate-based façade design was then developed to give the occupants the right levels of daylight and sunlight.